Posted by: hijaz2402 | Julai 14, 2010

Melayari Internet Dalam Bas Sani Express

Melayari internet kini boleh dilakukan di dalam bas Sani Express. Perkhidmatan WiFi atau Wireless Fidelity di dalam bas telahpun diperkenalkan oleh syarikat bas seperti Odyssey, yang mana perjalanan bas ini menghubungkan Malaysia dan Singapura. Sani Express juga mengorak langkah yang sama dengan menyediakan perkhimatan tersebut di dalam bas milik mereka. Walaubagaimanapun, hanya sesetengah bas Sani Express yang menyediakan perkhidmatan ini.

Satu bas untuk setiap perjalanan. Tetapi dengar2nya akan ditambah lagi.

Baru-baru ini ketika aku berkunjung ke hentian putra, aku ternampak advert di atas ni ditampal pada kaunter Sani Express. Agak terkejut juga apabila Sani Express turut menyediakan perkhidmatan ini di dalam bas mereka. Kebetulan pada petang tu, salah satu bas Sani Express yang dilengkapi WiFi on board ini iaitu WRN 5015 menjengah masuk ke Hentian Putra.

WRN 5015 / sksbus / Scania 420

WRN 5015 / sksbus / Scania 420

Bas ini tiada bezanya dengan bas-bas lain yang dimiliki oleh Sani Express, melainkan pada pintu penumpangnya terdapat pelekat WiFi ini.

WiFi Percuma, Tapi tiket kena beli ler....hehe

Di dalam bas ini juga tiada bezanya dengan bas-bas Sani Express yang lain. Melainkan pada kawasan tangga untuk ke dek atas bas ini, terdapat wireless router yang menyediakan perkhidmatan WiFi tersebut.

Wireless router yang terdapat di dalam WRN 5015

Memandangkan bukan semua bas Sani Express yang ada perkhidmatan WiFi ni, jadi setiap kali nak beli tiket, aku kena tanya dulu la apa no plet bas yang jalan. cuma kene stenbai bateri laptop la, kasik charge siap2 bagi full. hehe. Apapun, tahniah diucapkan kepada Sani Express kerana menjadi syarikat ke pantai timur yang pertama menyediakan perkhidmatan WiFi di dalam bas. The convenience way to travel….

Advertisements

Responses

  1. bas sani express ade pergi ke kedah x???

    • Ada…. Bas Sani Express turut menawarkan perkhidmatan ke negeri jelapang padi. Contohnya dari KL, dengan bas sani Express, sedara boleh pergi ke Alor Setar, Sungai Petani…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: