Posted by: hijaz2402 | April 1, 2010

Hino RM Dengan Transmisi Automatik

* Gambar-gambar dalam entri ini telah diambil pada beberapa tahun yang lepas. Kualiti gambar adalah agak tidak memuaskan. Tapi buleh la, stakat nak tengok.

Ramai yang tanya, ade jugak ke bas yang menggunakan gear auto? Camaner agaknya gear bas auto tu, macam gear kete ke? Dan berdasarkan pertanyaan-pertanyaan ini la aku rasakan gambar-gambar di bawah ni agak menarik untuk dikongsi bersama. Sedang aku jalan-jalan amik angin petang, aku terjumpa bas ni.

WJP 9078 / SKS Coach&Works / Hino RM2KSKA

Bas ini merupakan bas Sekolah Menengah Teknik Dungun. Ianya dibina oleh SKS Coach&Works (Kini dikenali dengan nama sksbus) dan menggunakan cesis Hino RM. Dari luar, tak ada apa yang menarik pada bas ni, liverynya pun nampak biasa je. Ye la kan, bas sekolah, mana nak ada corak kerawang2 ni. Hehe

WJP 9078 / SKS Coach&Works / Hino RM2KSKA

Tapi apabila aku tengok belakang dia betul-betul, terkejut beruk aku sebab

Time ni aku agak excited la jugak, sebab baru first time jumpa bas macam ni guna gear auto. Apa lagi, trus aku masuk dalam bas, nak pastikan sticker tu auta ke, atau bas ni sememangnya automatik. Dan memang betul, tak ada batang gear pun kat dalam bas tu.

Kalau bas manual, selalunya ada batang gear kat tepi kerusi drebar tu

Dan lebih memeranjatkan aku, bile tengok gear button dia yang sempoi giler. Butang macam suis lampu kat dalam bas je. Tekan, dan korang dapat la gear yang korang nak, dari kanan, Reverse, Normal, Drive, 2, 1…

Suis gear auto bas. ZF yang kat hujung belah kanan tu adalah pembuatnya

Tapi tu dulu, masa aku dok kat Terengganu, beberapa tahun dulu. Skang ni blajar kat KL, memang dah bersepah2 bas gear auto ni. RapidKL pun pakai bas auto. Tapi bile aku tengok balik gambar ni, aku senyum sorang2. Yer la, kat Terengganu time tu mana ada bas pakai gear auto, semuanya manual. ‘Jakun’ aku jap…he he

About these ads

Respon

  1. aku pon teruja..jugak.. bila..trans..volvo..tu pakai auto..dulu…selama ja..pnjat terowong ipoh hehhheheh

    • hehe….ada drebar yang suka bas auto ni, ada yang tak, sebab bagi diorang, bawak bas manual lagi enjoy….


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: